Bezpečnostní desatero

  • Na peněženku nebo klíče si dáváme pozor automaticky. Nezapomínejte ale, že ochranu si zaslouží i přístupová hesla a kódy, proto jsme pro vás připravili základní bezpečnostní desatero.
  • V mobilním telefonu často máme přístup na e-mail, do bankovnictví nebo nám tam chodí autorizační SMS. To vše může ovlivnit naše finance, proto je důležité, abychom svá data měli v bezpečí.
  • Pokud byste měli ohledně zabezpečení vašeho zákaznického účtu nějaké pochyby, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám pomůžeme.
Heslo pro komunikaci s Vodafonem a pro přihlášení do Můj Vodafone nikomu nesdělujte.

Díky ověření heslem víme, že mluvíme s oprávněnou osobou, proto je důležité, abyste ho znali opravdu jen vy. Když chcete dát uživateli čísla možnost náhledu na čerpané služby, využijte k tomu uživatelské heslo s omezenými oprávněními. Pokud byste měli podezření, že vaše heslo někdo zná, neváhejte ho přes Můj Vodafone změnit. Ani naši operátoři nevidí celé heslo a vždy se vás zeptají jen na 2 systémem určené pozice z něj.

Volá nebo píše vám někdo jménem Vodafonu? Pokud si nejste jisti pravostí, neváhejte si volajícího ověřit.

Pokud žádný hovor od Vodafonu nečekáte a nepoznáváte volající číslo, neváhejte si volajícího ověřit, než mu sdělíte své údaje. Hovor od Vodafonu bude z některého z našich kontaktních čísel, z čísla 800777708 a na našich stránkách najdete také seznam telefonních čísel, ze kterých vám mohou volat naše partnerská call centra. Zároveň nikdy nevoláme ze skrytých čísel. Jak poznat podvodný hovor vám poradíme zde. Pokud vám posíláme SMS s odkazem, měl by bezpečný odkaz vést na naše webové stránky vodafone.cz. Patří nám také zkracovač tam.je, takže pokud adresa začíná https://tam.je/..., je to v pořádku. Přečtěte si více o podvodech šířených přes zprávy.

Vybírejte si takové heslo, které si zapamatujete, ale není jednoduše uhodnutelné. Svá hesla si nepište do mobilu či na papír, kde by je mohl někdo přečíst a zneužít.

Hesla typu 1234, rok narození nebo třeba aktuální rok může někdo snadno uhodnout. Nastavte si proto takové heslo, které si zapamatujete, ale zároveň půjde o složitější číselnou kombinaci. Pokud byste si hesla psali, myslete na to, že kdybyste ztratili své osobní věci nebo vám je někdo ukradl, měl by okamžitě přístup ke správě vašich služeb nebo účtům a mohl by toho zneužít.

Nesdělujte nebo neposílejte své osobní údaje neznámým osobám.

Buďte obezřetní, pokud se k vám dostane podezřele výhodná nabídka, která je podmíněná sdělením osobních údajů. Může jít o podvod a vaše údaje pak mohou být zneužity.

Nepřeposílejte nikomu autorizační kódy, jsou určené jen pro vás.

Ať už jde o autorizaci platby v bance nebo třeba transakci přes m-platbu, kód, který vám v SMS přijde a slouží pro potvrzení platby, je jen pro vás. Nikdy takové kódy nikomu nepřeposílejte, i kdyby vám tvrdil, že se vás nijak netýká. Po zadání kódu dojde k autorizaci platby a v případě podvodu můžete přijít o peníze.

Nedávejte šanci virům. Neotevírejte přílohy zpráv, které vám přijdou od neznámého odesílatele.

Takové e-maily mívají nedokonalou češtinu. Často se mohou vydávat za zprávy poslané od známé organizace, dokonce i od Vodafonu, podle adresy odesílatele nebo podoby zprávy ale obvykle poznáte, že jde o podvrh. Pokud najedete kurzorem myši nad odkaz ve zprávě (neklikejte na něj), podívejte se do levého dolného rohu prohlížeče, kam odkaz vede. Jestli nejde o oficiální stránku společnosti, může jít o podvod. U neznámých zpráv rozhodně neotevírejte přílohy, mohou obsahovat škodlivý virus.

U svého domácího modemu nebo routeru pro připojení k internetu si změňte výchozí heslo do administrace na vlastní.

Postup najdete v návodu k modemu, pomoct vám také mohou postupy na našich stránkách, stačí si najít váš modem v tomto rozcestníku. Kdybyste heslo pro přístup do modemu nezměnili, může se stát, že ho útočníci odhalí a váš modem zneužijí pro své zájmy.

Zabezpečte svůj telefon - používejte heslo pro jeho odemčení, funkce pro nalezení telefonu.

Největší podíl dnes mají telefony s Androidem a iPhone, obě platformy umožňují nastavení zámku obrazovky. Neváhejte ho využít, snížíte tím riziko zneužití vašeho telefonu. Oba systémy také nabízejí funkci pro lokalizaci telefonu v případě ztráty nebo krádeže (AndroidiPhone). Ujistěte se, že tuto službu máte zapnutou.

Nevěřte všem zprávám a oznámením, které si na internetu přečtete. Snažte se je ověřit z více zdrojů.

Rozesílaným nepravdivým (poplašným) zprávám se říká hoaxy, některé se týkají i mobilních služeb. Databázi těch nejčastěji posílaných s vysvětlením najdete na stránce Hoax.cz.

Stránka nebo aplikace vám tvrdí, že jste dnešním výhercem telefonu a musíte rychle jednat? Pozor, jde téměř jistě o podvod.

Když vám stránka nebo aplikace náhle zobrazí informaci, že jste zaručeně vyhráli například nový telefon a musíte během pár minut vyplnit své osobní údaje, jde o podvod. Doporučujeme stránku opustit a rozhodně své údaje neposkytovat.

Mohlo by se vám také hodit:

Mějte přehled o svých službách díky aplikaci Můj Vodafone