Nepřeposílejte nikomu autorizační kódy

Přišla vám zpráva s žádostí o přeposlání kódu?

  • Obvykle je žádost formulována tak, že vám někdo omylem poslal kód, který mu máte pouze přeposlat. Často se odesílatel tváří jako váš kamarád, jde však o podvodníka, který si vytvořil falešný profil, který pouze napodobuje účet vašeho kamaráda. Falešný účet můžete poznat podle počtu přátel, historie příspěvků, vyplněných podrobností atp. Kód v každém případě nikdy nikomu nepřeposílejte.
  • Jedná se o autorizační kód služby m-platba, kterým byste potvrdili nákup určité služby, částka se pak odečte z vašeho kreditu nebo se objeví ve Vyúčtování.
  • Pokud jste si kód sami nevyžádali, SMS smažte, když kód nezadáte do 15 minut, platba neproběhne.
  • Nemůžeme bohužel podobným pokusům o podvod zcela zabránit, nicméně hned na začátku SMS upozorňujeme, že kód je určený jen pro vás a nemáte ho nikomu sdělovat.
  • Když platby přes m-platbu nechcete používat vůbec, můžete si je zablokovat přes Můj Vodafone v sekci Služby - Blokování - Blokování plateb třetím stranám - m-platba.
  • Informace o tomto typu podvodného jednání najdete také na Hoax.cz nebo v článku SvětAndroida.cz.
Naposledy upraveno 18. 12. 2020