27. června 2022

Vodafone spustil mobilní privátní 5G síť ve ŠKODA AUTO

Mobilní privátní standalone 5G síť umožní ŠKODA AUTO dál digitalizovat výrobu i logistiku. Firma tak otestuje nejmodernější a nejbezpečnější mobilní technologii, ve které budou komunikovat roboti, stroje a senzory při výrobě automobilů. Privátní bezdrátová síť běží na frekvencích v licencovaném pásmu. Pro automobilku ji postavila společnost Vodafone a síť je integrována do stávající infrastruktury datové sítě mladoboleslavské továrny.

V jednom z největších výrobních závodů v České republice – v automobilce ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi se rozbíhá první komerční testovací standalone 5G síť. Standalone znamená, že jde o skutečně samostatně fungující 5G síť jak na rádiové části, tak v rámci hlavního systému neboli v jádru sítě (core). Všechny 5G sítě v České republice, které doposud byly uvedeny do komerčního provozu, jsou tzv. non-standalone, tedy jsou hybridem mezi generacemi technologií 4G (LTE) a 5G.

Nejbezpečnější a nejstabilnější způsob bezdrátového připojení

Mobilní privátní síť (MPN – anglicky Mobile Private Network) využívá stejné prvky infrastruktury jako veřejná mobilní síť s tím rozdílem, že svou mobilní privátní síť má firma instalovanou ve své lokalitě a dedikovanou pouze pro sebe. Jedná se tak o nejbezpečnější a nejstabilnější způsob připojení. Svou bezpečností a flexibilitou MPN předčí i připojení přes Wi-Fi.

Mobilní privátní sítě využijí především firmy, které potřebují bezdrátově připojit zařízení, na kterých je závislý celý výrobní nebo digitalizační proces. Síť je navržena a dále upravována podle individuálních potřeb zákazníka, především se jedná o parametry přenosových rychlostí, latence, spolehlivosti a dostupnosti celého systému.

Parkování vyrobených aut bez zásahu řidiče

„Máme požadavky od jednotlivých oddělení na spolehlivou bezdrátovou komunikaci s vysokou dostupností. Mobilní 5G privátní síť nám pomůže například v automatizaci parkování aut. Vyrobená auta přemístíme na odstavné parkoviště bez zásahu řidiče pouze pomocí automaticky řízených vozíků. Mobilní privátní síť plánujeme využít i pro automatické nahrávání softwaru a nastavení vyráběného automobilu,“ říká Martin Polák, odborný koordinátor plánování datových sítí ŠKODY AUTO.

Mobilní privátní testovací 5G síť pro automobilku postavil Vodafone v rádiové i systémové části na technologiích společnosti Nokia. Dodané řešení bude vždy aktualizované po bezpečnostní i funkční stránce. Technologie je ve vlastnictví společnosti ŠKODA AUTO a je provozována s pomocí Vodafonu a technologického partnera Nokia. Správu MPN bude provádět ŠKODA IT.

„Nasazení 5G technologií probíhá ve veřejné telefonní síti v celé České republice. Vodafone je aktuálně jedničkou na trhu a 5G signálem pokrývá už přes 70 % populace. Firmy mohou 5G mobilní privátní síť nasadit ve své lokalitě a využít ji jako základní stavební kámen na cestě k digitalizaci. Protože právě stupeň digitalizace dnes významně ovlivňuje obchodní úspěch firem a jejich konkurenceschopnost,“ říká Veronika Brázdilová, viceprezidentka pro firemní zákazníky Vodafonu. A dodává: „Velmi si vážíme této strategické spolupráce se ŠKODA AUTO. Je to pro nás důležitý milník, který jen podtrhuje fakt, že jsme lídry v této oblasti na českém trhu.“

Vodafone podporuje podnikatele a nabízí nejžádanější služby v balíčku Digitální kancelář za méně než polovinu

Komunikovat a spolupracovat s kolegy, dodavateli a obchodními partnery v online prostředí mohou nyní firmy a podnikatelé za zvýhodněnou cenu. Balíček Digitální kancelář nabízí Vodafone od 348 Kč měsíčně a obsahuje datovou SIM kartu, bezpečnostní aplikaci CyberWall, licenci Microsoft 365 a k tomu USB modem za symbolickou 1 Kč. Efektivněji podnikat v digitálním prostředí se mohou zákazníci naučit v novém vzdělávacím kurzu ve Vodafone Digiakademii.