Vodafone nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Vodafone testuje v Berouně HSPA+ s rychlostí 43.2 Mbps

06. prosince 2011

Vodafone spustil v Berouně test nejrychlejší technologie pro připojení k mobilnímu internetu v ČR. Jedná se o novou generaci technologie HSPA+ Dual Carrier DC 43.2 Mbps. Zatímco dosavadní technologie umožňuje dosahovat teoretických rychlostí až 21.6 megabitů za sekundu, nová generace je dvojnásobně rychlejší. Reálně dosažitelná maximální rychlost se pak bude pohybovat okolo 30 megabitů za sekundu.

Této reálné rychlosti lze dosáhnout pouze s datovým USB modemem Vodafone K4605, který podporuje teoretickou rychlost až 43,2 Mbps. Vzhledem k tomu, že jde o testovací provoz, není tento modem zatím součástí standardní nabídky Vodafonu. Rychlost začnou v příštích dnech v Berouně testovat nejdříve vybrané firmy, které zde sídlí a jsou klienty Vodafonu. Pokud bude test úspěšný, plánuje Vodafone v příštím roce spuštění i v dalších městech.

Vodafone také zásadně posiluje kapacitu pro datové přenosy. Postupně převádí 3G vysílače na novou technologii HSPA+, která umožňuje stahovat data rychlostí až 21.6 Mbps. Reálná rychlost se tak pohybuje mezi 12–18 Mbps v závislosti na datovém zařízení, vzdálenosti od nejbližšího vysílače a momentálním vytížením buňky. Rychlost HSPA+ podporují telefony Samsung Galaxy SII nebo Samsung Galaxy Tab 10.1. Dosáhnout této rychlosti lze také s datovým USB modemem Vodafone K4510 s automatickou instalací pro připojení k PC, který nabízí Vodafone ve svém portfoliu.

Na rozdíl od konkurence mohou nejvyšší rychlosti v rámci technologie HSPA+ u Vodafonu využívat všichni zákazníci bez ohledu na výši tarifu.