Vodafone s Huawei předvedli ve Varech 5G – živě a úspěšně

02. července 2018

Vodafone jako první operátor v České Republice předvedl živou ukázku mobilní sítě páté generace 5G a potvrdil tím svoji vedoucí pozici nejen v kvalitě poskytovaných služeb, ale i v oblasti zavádění inovací a nových technologií. Po 4G, 4.5G, NB-IoT představuje rychlejší, spolehlivější a bezpečnější technologii budoucí generace s extrémně rychlou odezvou, která zajistí rozvoj a spolupráci s mnoha novými průmyslovými odvětvími.

Úspěšné zapojení technologie do živé sítě proběhlo během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech ve spolupráci se společností Huawei, která je dodavatelem přístupové části stávajících sítí GSM/UMTS/LTE. I přes omezené provozní podmínky bylo dosaženo maximální přenosové rychlosti 1,85Gbps a velmi rychlé odezvy v řádu jednotek milisekund. Přenos byl zkušebně realizován v pásmu 3,5 GHz s šířkou kanálu 100 MHz. Testovací základnová stanice 5G NR je vybavena nejmodernější technologií massive MIMO v konfiguraci 64T64R, umožňující prostorové kódování a precizní směrování anténního svazku v horizontálním i vertikálním směru (3D-beamforming). Kromě testovací základové stanice 5G NR s nejmodernější technologií a novou řídící ústřednou na bázi NFV (Network Function Virtualization), poskytla společnost Huawei i komerčně první koncové zařízení 5G, se schopností přenosu dat až 2,3 Gpbs.

„5G technologie umožňuje efektivnější využití rádiového spektra a její největší výhodou oproti LTE bude ještě větší přenosová rychlost a co je podstatné, také výrazně kratší doba odezvy. Očekává se, že 5G přinese zlepšení služeb v robotice, řízení průmyslových aplikací nebo autonomních vozidel, které vyžadují reakční dobu maximálně v jednotkách milisekund, nebo v oblasti holografické projekce, 360° videa či virtuální a rozšířené reality,“ říká Milan Zíka viceprezident pro technologie Vodafonu.

Díky inovacím společnosti Huawei, může Vodafone již nyní upgradovat část stávající infrastruktury a ověřit vybrané aplikační scénáře 5G v reálném provozu. Vodafone tak může lépe zmapovat možné nasazení 5G v oblastech, kde dosavadní technologie nestačí nebo jejich nasazení není ekonomicky únosné.

Skupina Vodafone patří mezi technologické lídry, inovátory a spolutvůrce telekomunikačních standardů a Vodafone ČR na vývoji nových technologiích intenzivně spolupracuje a podílí se na jejich zavádění do praxe. Do pilotního provozu připraví Vodafone ČR technologii 5G koncem letošního roku a její komerční nasazení lze očekávat ve druhé polovině roku 2019.