Vodafone nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Vodafone do prosince 2014 pokryje Českou republiku rychlým internetem

31. října 2013

Vodafone plánuje do konce března 2014 rozšířit pokrytí rychlým mobilním internetem prostřednictvím technologie LTE a 3G na více než polovinu území České republiky. Do prosince 2014 rychlý internet, dostupný pod názvem Vodafone Turbo Internet, pokryje téměř celou populaci České republiky. LTE na frekvenci 900 MHz bude dostupné všem zákazníkům, kteří využívají jakékoliv datové služby Vodafonu. Veškeré investice do LTE na frekvenci 900 MHz budou následně využity v rámci migrace na LTE vybudované na kmitočtech, které případně získá v aukci.

Vodafone může nabídnout svým zákazníkům rychlá data na technologii LTE díky nejmodernější síťové technologii použité v České republice. Pro nabídku těchto služeb firma využije 3MHz úsek, který má k dispozici v kmitočtovém pásmu 900 MHz. Dosažitelné rychlosti přenosu dat v této síti jsou srovnatelné se systémem 3G (HSPA+) a umožňují pohodlné využití internetu. Teoretická rychlost datových přenosů je až 20 Mbit/s, v průběhu testování bylo dosaženo reálné rychlosti přesahující 15 Mbit/s.

Naším cílem je zpřístupnit mobilní vysokorychlostní internet co nejrychleji co největšímu množství zákazníků. Proto LTE technologií začneme pokrývat menší města a venkov, kde v současné době rychlý mobilní internet zcela chybí,“ uvedla Tanja Richter, viceprezidentka pro technologie Vodafonu.

Rozšířená technologie LTE umožní zákazníkům využívat jak hlas, tak SMS a datové služby. Díky tomu mohou LTE služby na frekvenci 900 MHz využít zákazníci nejen v modemech, tabletech, noteboocích, ale i s chytrými telefony, které podporují LTE na zmiňované frekvenci. Většina nových chytrých zařízení podporuje LTE v pásmech 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz a současně 2G a 3G, čímž je zajištěno jejich dlouhodobé využití.

Turbo Internet mohou využít zákazníci, kteří využívají jakékoliv datové služby Vodafonu, vlastní LTE SIM kartu a zařízení podporující LTE na frekvenci 900 MHz. Jako příklad vhodných zařízení dostupných již nyní v prodejnách Vodafone můžeme uvést chytré telefony Sony Xperia Z, Nokia 925, Samsung Express 2, Samsung Note 3, Samsung Galaxy S4, Samsung S4 mini, tablety Sony Xperia Tablet Z a Samsung Galaxy Tab 3 10.1 a modem Vodafone K5150.

S dalšími novinkami týkajícími se spuštění LTE na frekvenci 900 MHz vás seznámíme v následujících týdnech.