Rok 2007 byl pro Vodafone ve znamení inovací v oblasti společenské odpovědnosti

15. ledna 2008

Vodafone v roce 2007 realizoval projekty v oblasti společenské odpovědnosti. Vodafone například spustil dobrovolnický program pro zaměstnance, zahájil pravidelný dialog s neziskovými organizacemi nebo v rámci Týdne mobility zdarma zpřístupnil jízdní řády v mobilech na Vodafone live! Významným krokem v oblasti společenské odpovědnosti je také inovovaný projekt ekologické recyklace mobilů. „V roce 2007 jsme se především snažili do společenské odpovědnosti zapojit co nejvíc obchodních partnerů a zaměstnanců Vodafonu a dělat věci s jasně viditelným dopadem,“ říká Senior manažer společenské odpovědnosti Vodafonu Přemysl Filip. Filip odhaduje, že v roce 2007 se do společensko odpovědných aktivit Vodafone nově zapojily celkově tisíce jednotlivců a firem. Bylo to zejména díky následujícím projektům: Dobrovolnický program pro zaměstnance Vodafone v roce 2007 spustil dobrovolnický program pro zaměstnance nazvaný Den pro neziskovku.

Dobrovolnický program pro zaměstnance

Vodafone v roce 2007 spustil dobrovolnický program pro zaměstnance nazvaný Den pro neziskovku. Zaměstnanci Vodafonu včetně nejvyššího vedení strávili prací pro neziskový sektor více než 1000 hodin. Pomáhali v oblastech ochrany přírody, poskytli řadu odborných konzultací a přednášek v neziskových organizacích a zorganizovali umělecké dílny pro děti z dětských domovů.

Jízdní řády zdarma

Velmi úspěšný byl projekt v rámci celosvětového Týdne mobility. V období 16.-24.9. poskytl Vodafone svým zákazníkům obsah sekce Jízdní řády na Vodafone live! zdarma. Unikátní návštěvnost sekce Jízdní řády na Vodafone live! se díky tomuto projektu v září ve srovnání s předchozím měsícem zdvojnásobila.

Nový program recyklace mobilů

Vodafone CR zajišťuje opětovné využití nebo ekologickou recyklaci mobilů. Zákazníci mohou v prodejnách Vodafonu odevzdat jakýkoliv mobil, příslušenství nebo baterii. Vodafone zajistí prostřednictvím specializované firmy jejich znovuvyužití nebo ekologickou recyklaci. Za každý telefon, který zákazníci Vodafonu přinesou, získá Nadace Vodafone Česká republika průměrně 3 eura na projekt s ekologickým zaměřením.

Kodex etického nákupu

Vodafone CZ s několika tisíci dodavateli spolupracuje na základě Kodexu etického nákupu. Ten se zaměřuje především na oblast lidských práv, pracovní podmínky a vztah dodavatele k životnímu prostředí. Tento unikátní kodex byl sestaven po konzultacích se zaměstnanci, dodavateli, investory a nevládními organizacemi a je používán napříč celou skupinou Vodafone.

Dialog s neziskovými organizacemi

Vodafone CZ v roce 2007 uspořádal společné setkání s neziskovými organizacemi, první svého druhu v ČR. V dialogu se zástupci neziskových organizací chce firma pokračovat i v budoucnosti.

Společenská odpovědnost a aktivity s ní související patří mezi standardní součást působení Vodafonu na trhu. Poté co se Vodafone Group stal za rok 2006 společensky nejzodpovědnější firmou na světě, česká pobočka v roce 2007 přinesla inovativní přístup do oblasti společenské odpovědnosti firem a její manažer byl zvolen místopředsedou prestižního sdružení firem Business Leaders Forum.

Více na www.vodafone.cz/odpovednost