Vodafone nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Nadace Vodafone rozdělí mezi mládežnické projekty v ČR 1,8 milionu Kč

12. ledna 2009

Nesoutěžní přehlídka současného studentského a mladého divadla, hledání pokladů pomocí GPS souřadnic, benefiční festival pro handicapované a dalších 18 projektů zvítězilo ve 3. ročníku grantového programu Vpohybu Nadace Vodafone ČR a bylo podpořeno celkovou částkou 1 823 193 Kč. Většinu z projektů realizují mladí lidé do 26 let. „Grantovým programem Vpohybu chceme podpořit aktivní přístup mladých lidí k životu a jejich snahu přispět k rozvoji komunity,“ říká Robert Basch, ředitel Nadace Vodafone ČR a dodává: „V současné době vyhlašujeme výsledky třetího ročníku programu Vpohybu, v rámci kterého jsme doposud podpořili celkem 158 projektů po celé České republice celkovou částkou 16,3 milionu Kč.“ Program Vpohybu se zaměřuje na podporu samostatných iniciativ mladých lidí a jejich komunit.

Program Vpohybu se zaměřuje na podporu samostatných iniciativ mladých lidí a jejich komunit. Cílem programu je rozvíjení zodpovědností a schopností mladých lidí, které jsou důležité pro jejich budoucí samostatný život a zaměstnání. Program je určen pro neziskové organizace a mládež do 30 let.

Mezi nejzajímavější projekty vyhlášené v tomto kole Vpohybu patří:

Vyšehrátky 2009 (268 000 Kč, Praha)

• Projekt VyšeHrátky 2009 je volnočasovým programem s edukativním přesahem, který zpracovává odkaz české historie. České legendy, mýty a historické události jsou zpracovány do interaktivních atrakcí, workshopů, divadelních představení a průvodů. Žánrově pestrý program vytvářejí studenti a absolventi vysokých uměleckých škol. Hlavní důraz je kladen na aktivní přístup diváka a rozvoj fantazie. V letošním roce bude projekt rozšířen o aktivity zaměřené na –náctileté a částečně bude realizován mimo Prahu na partnerských divadelních festivalech.
  • Realizuje Studio Damúza

Brněnské varianty znaků českého znakového jazyka (210 000 Kč, Brno)

• Cílem projektu realizovaného neslyšícími je vytvořit DVD se záznamem brněnských variant znaků českého znakového jazyka. Tento materiál poslouží jak studentům znakového jazyka, tlumočníkům a slyšícím rodičům neslyšících dětí, tak jako materiál pro výzkum různých variant znaků českého znakového jazyka v České republice.
  • Realizuje Trojrozměr - Brněnské centrum českého znakového jazyka, o.s.

Geokačer 2009 (72 250 Kč, Olomoucko)

• Již druhý ročník tohoto projektu podpoří zájem mladých lidí o geoinformační vědy prostřednictvím zábavné hry Geocaching – hledání pokladů pomocí navigačních přístrojů. Olomoučtí středoškoláci budou objevovat geografii a kartografii i pomocí dalších her a soutěží. Celý projekt je organizován pod odborným poradenstvím katedry geoinformatiky Univerzity Palackého v Olomouci.
  • Organizuje občanské sdružení Buď Geo…

Naučná stezka Smolotely (44 078 Kč, Smolotely, Středočeský kraj)

• Cílem šestičlenné skupiny studentů soukromého reálného gymnázia Přírodní škola je vytvořit v okolí obce naučnou stezku, která by měla přispět místním obyvatelům k bližšímu poznání místa, kde žijí, návštěvníky by pak provedla po zajímavých místech v okolí Smolotel a přispěla by k větší turistické oblibě lokality.
  • Organizuje skupina mladých lidí v čele s Janem Chaloupkem

O finanční podporu z grantového programu Vpohybu Nadace Vodafone se v tomto kole ucházelo celkem 119 žádostí, z nichž správní rada Nadace Vodafone vybrala k podpoře 21 projektů v desíti regionech ČR: Jihočeský kraj (125 660 Kč), Jihomoravský kraj (460 000 Kč), Moravskoslezský kraj (101 365 Kč), Olomoucký kraj (72 250 Kč), Pardubický kraj (140 800 Kč), Plzeňský kraj (180 000 Kč), Středočeský kraj (98 578 Kč), Ústecký kraj (116 190 Kč), Zlínský kraj (163 350 Kč) a Praha (365 000 Kč. )