Vodafone nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

INTERNET ČESKÝCH ŠKOLÁKŮ ZVÍTĚZIL V BRUSELU

29. června 2007

Internetová prezentace upozorňující na rizika seznamování na internetu, vytvořená žáky ZŠ T.G. Masaryka z Mnichovic a základní školy Athens College z Atén, zvítězila v mezinárodní soutěži „Den pro bezpečnější internet“, kterou pořádá nestátní organizace European Schoolnet za přispění skupiny Vodafone. Animovaná prezentace Forest Animals Surfing, kterou čeští a řečtí školáci vytvořili, ukazuje vtipnou a poučnou formou nebezpečí a rizika, jaká na jejich vrstevníky číhají při surfování na internetu, zejména v souvislosti s možným sexuálním obtěžováním. Zástupci vítězných škol převzali na slavnostním ceremoniálu v Bruselu šeky na 3 000 eur z rukou Anne Mullins, ředitelky pro obsahové služby Vodafone Group.

„Z výzkumů bohužel vyplývá, že přibližně dvě třetiny dětí, kterým nějaký neznámý člověk na internetu navrhl setkání, toto pozvání přijaly,“ říká Přemysl Filip, senior manažer společenské odpovědnosti Vodafonu a dodává: „Den pro bezpečnější internet by měl přispět k větší informovanosti dětí a dospívajících o rizicích, která jim na internetu hrozí.“

„Děti tuší, že na ně na internetu může číhat nebezpečí, ale je potřeba o tom s nimi neustále mluvit, což tento projekt skvěle umožnil zábavnou a nenásilnou formou,“ říká Marcela Erbeková, ředitelka Základní školy T.G.Masaryka v Mnichovicích.

Vítěznou prezentaci tvořil tým dvaceti českých a řeckých žáků zhruba jeden měsíc. Vzhledem ke geografické vzdálenosti spolu děti komunikovaly výhradně po emailu, chatu a pomocí internetových videokonferencí (technologií Skype).

V letošním ročníku soutěže Den pro bezpečnější internet soutěžily školní týmy z 43 zemí. Hlavní cíle projektu Bezpečnější internet jsou:

• zvýšit povědomí dětí a dospívajících o rizicích virtuálního prostoru
  • zlepšit počítačovou gramotnost mezi dětmi a dospívajícími
  • podpořit mezikulturní a přeshraniční kulturní výměnu
  • naučit děti týmové spolupráci

Podrobnosti o Dni pro bezpečnější internet najdete na stránkách českého projektu www.saferinternet.cz http://www.saferinternet.cz/page.asp?idk=196, který akci organizuje v České republice.

Mezinárodní agentura AccountAbility (http://www.accountabilityrating.com), která každoročně hodnotí míru společenské odpovědnosti velkých nadnárodních firem v poměru k jejich ziskům, vyhodnotila Vodafone Group jako společensky nejzodpovědnější firmu na světě za rok 2006.