17. března 2022

T-Mobile a Vodafone společně propojují Česko. Pro téměř milion domácností postaví nové optické internetové přípojky

Nejmodernější a nejrychlejší síť pro připojení k pevnému internetu bude dostupná pro další téměř milion českých domácností i firem. Vyplývá to z dohody společností T-Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic, které se rozhodly spojit síly a zásadním způsobem urychlit digitalizaci Česka díky společné výstavbě a vzájemnému zpřístupnění infrastruktury. Projekt v praxi přinese i efektivnější a šetrnější postup výstavby, bude například potřeba výrazně méně samostatných výkopových prací.

Během několika následujících let se v Česku výrazně zvýší podíl domácností a firem, které budou moci využívat špičkové internetové připojení. A to díky optickým vláknům, která v praxi přinášejí připojení rychlostí 1 Gb/s i vyšší. Na plánu vybudovat společně téměř milion nových internetových přípojek se dohodly společnosti T-Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic. Součástí dohody je i vzájemné zpřístupnění části už vybudovaných přípojek na území různých měst včetně Prahy a Brna. Domácnostem tato spolupráce přinese nejen rychlejší dostupnost internetu nové generace, ale i konkurenční nabídky tarifů obou operátorů.

„Už dnes Vodafone nabízí připojení k internetu rychlostí 1 Gb/s pro 1,6 milionu domácností a firem. Po dokončení projektu bude Vodafone nabízet multi-gigabitové připojení více než polovině českých domácností. Souběžně budeme dál zlepšovat parametry naší stávající sítě. Chceme přispět k tomu, aby se Česká republika zařadila mezi nejvyspělejší státy světa. A k tomu jsou kvalitní sítě potřeba,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic.

„Naším dlouhodobým cílem je postupné pokrytí celého Česka vysokorychlostním internetem. Stabilní a dostupné připojení zvládající velký objem přenášených dat je pro konkurenceschopnost lokálních firem, ale vůbec celé země naprosto klíčové. Už v loňském roce se nám podařilo přivést k optice 284 tisíc domácností v 75 městech a dohoda o spolupráci nám umožní postup výstavby klíčových infrastruktur výrazně zrychlit. Do projektu vnášíme své know-how v budování optické infrastruktury a nejmodernější technologie v oblasti FTTH – Fiber to The Home,“ dodává José Perdomo Lorenzo, generální ředitel společnosti T-Mobile Czech Republic.

Spolupráce při budování infrastruktury znamená i šetrnější přístup k životnímu prostředí a menší zásahy do života lidí. Bude potřeba méně výkopových i stavebních prací, zkrátí se celkový čas výstavby. Z rychlejšího a efektivnějšího postupu tak budou profitovat lidé a firmy po celé České republice.

Projekt společné výstavby je teprve na začátku a o jeho dalších detailech budou společnosti T‑Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic informovat později.

Levný a jednoduchý internet věcí. Vodafone spustil novou službu IoT Easy Connect

Pro podnikatele a firmy spustil Vodafone službu, která jim snadno umožní připojit zařízení k internetu věcí. Speciální předplacený tarif IoT Easy Connect je ideální pro projekty, které se nacházejí v počáteční fázi vývoje, chtějí si vyzkoušet testovací provoz nebo zatím pracují s menším počtem zařízení. SIM karta za jednorázovou cenu v řádu stokorun nabízí konektivitu až na 10 let.