5. ledna 2022

Města budoucnosti mohou šetřit čas a peníze, ale také zachraňovat životy

Znečištění, dopravní zácpy, vyšší kriminalita a ekonomická nerovnost. Právě tato úskalí často přináší život v evropských městech. Je možné to změnit. Řešením jsou inteligentní města, takzvaná „smart cities“.

Víte, že dojíždějící Evropané stráví v průměru více než 1 hodinu 20 minut na cestě do práce a z práce? Inteligentní řešení mobility by mohla zkrátit tuto dobu dojíždění o 15–20 minut denně. A to rozhodně není všechno. Chytré technologie by mohly pomoci snížit počet trestných činů o 30–40 %, zkrátit doby reakce u tísňových služeb o 20–35 % a zachránit až 300 životů ročně ve městě o velikosti 5 milionů obyvatel. Aktuální výzkum společností Vodafone UK a WPI Economics také zjistil, že integrace inteligentních technologií do budov by mohla snížit jejich emise o 5–10 %.

Vodafone spolupracuje s mnoha městy po celé Evropě na poskytování celé řady infrastrukturálních, IoT a datových řešení, která poskytují integrovanou datovou platformu. Ta funguje jako blízký partner s obecními samosprávami a pomáhá integrací různých služeb a poskytuje udržitelný ekonomický základ pro pokračující investice do inteligentních městských platforem.

Integrované systémy inteligentních měst, jako je například platforma Vodafone Smart Cities Platform, umožňují lépe řídit celou řadu městských systémů a služeb.

Jak se proměnila španělská Sevilla a čeho konkrétně je možné v rámci konceptu Smart city dosáhnout, se dozvíte ZDE.