Vodafone nebude účtovat poplatek za vrácení nespotřebovaného kreditu u předplacené karty

12. června 2020

Zákazníkovi, který při přechodu k jinému operátorovi požádá o vrácení nespotřebovaného kreditu z předplacené karty, vrátí nyní Vodafone tento kredit bez poplatku. Poplatek za vrácení kreditu zavedla letošní novela telekomunikačního zákona. Z nejnovější analýzy Vodafonu například vyplývá, že více než polovina zákazníků měla při převodu čísla zůstatek kreditu menší než 2 koruny. Za měsíce duben a květen přišlo do Vodafonu 17 žádostí o vrácení kreditu.

Novela telekomunikačního zákona od letošního dubna zavedla poplatek za vrácení nespotřebovaného kreditu těm zákazníkům, kteří si o to při přechodu k jinému poskytovateli požádají. Vrácení kreditu s sebou přináší náklady například na administraci, výplatu peněz nebo identifikaci zákazníka, která je nutná jako prevence praní špinavých peněz. Bez této identifikace by bylo možné z anonymního prostředí převádět na konkrétní osoby s pomocí SIM karet značné částky.

Společnost Vodafone se ale rozhodla, že na základě vyhodnocení aktuální situace poplatek za vracení kreditu účtovat nebude.

„Určitě si dokážeme představit jednoduchý proces vrácení kreditu na jedno kliknutí, pokud by předplacené karty nebyly anonymní,“ říká Richard Stonavský, viceprezident pro regulaci a vnější vztahy společnosti Vodafone Czech Republic.