9. listopadu 2021

Začalo Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách. Vyvrcholí na brněnském výstavišti, hraje se o statisíce

Ze zahraničních turnajů si úspěšní Češi díky esportu v minulosti odvezli výhry v řádu milionů korun. I když se v domácím mistrovství nyní hraje „jen“ o statisíce, jde už o významnou společenskou akci, kterou bude online i živě sledovat početné publikum. Na turnaji se hráči utkají během čtyř víkendů ve čtyřech různých počítačových hrách. První víkend už zná svého vítěze a vrcholem mistrovství bude finálový souboj ve hře Counter Strike: Global Offensive na konci listopadu. Trendy ukazuje Asie, kde už je esport mezi mladými lidmi sledovanější než olympiáda.

Na začátek pár čísel, která nabízí Česká asociace esportu: fenomén elektronického sportu (esport) zná v Česku už téměř milion lidí a zhruba čtvrt milionu z nich se pravidelně zapojuje do turnajů. Tomáš "oskar" Šťastný, který se zaměřuje na počítačovou hru Counter-Strike, dokázal už na turnajích vydělat přes 300 tisíc dolarů, tedy zhruba 7 milionů korun.

„Elektronické sporty jsou stále silnějším fenoménem dnešní doby. Ve světě je sledují už stamiliony lidí a trendy výrazně udává Asie. Tam už jsou například esporty u mladší generace sledovanější než olympiáda. Navíc se v posledních dvou letech ukázalo, že elektronické sporty si s nástupem pandemie dokázaly poradit mnohem lépe než ty klasické,“ říká Radek Hanzlík, který se ve Vodafonu oblasti esportu věnuje.

„Je ale nesmysl představovat si úspěšné esportové hráče jako tlouštíky od umaštěné klávesnice. Hraje se o stále větší peníze, takže konkurence je obrovská, a i elektronické sporty jsou skutečně dřina. Kdo chce uspět na profesionální úrovni, musí mít dobrou fyzičku a dbát na denní režim včetně dostatku spánku,“ dodává.

Co se hraje a co je ve hře

Finálová kola mistrovství se letos konají zejména o víkendech, a to od 6. listopadu do 12. prosince. Soutěží se ve čtyřech hrách – Counter Strike: Global Offensive, PUBG, League of Legends a Hearthstone. Právě Hearthstone už zná svého vítěze z prvního finálového víkendu 6. a 7. listopadu, kterým je Jaromír „Jarla“ Vyskočil. Ten se tak stal prvním hráčem v historii MČR se dvěma mistrovskými tituly. Vrchol mistrovství přijde 24. až 28. listopadu na brněnském výstavišti. A to ve hře Counter Strike, kde se osm týmů utká o výhru 500 tisíc korun.

Utkání mohou diváci sledovat jak online (na Twitch kanálu PLAYzoneCZ), tak i v Brně naživo. V minulosti šlo o desetitisíce diváků přímo na místě, další desetitisíce online.

Gigabitovou síť i 5G pokrytí hráči ocení

Pořadatelem mistrovství je agentura PLAYzone, strategickým partnerem akce se stal opět Vodafone.

„Jako telekomunikační a technologická firma máme logicky k esportu blízko. Elektronické sporty se neobejdou bez kvalitního internetového připojení. V Česku nabízíme pevný internet s rychlostí 1 Gb/s pro více než 1,4 milionu domácností a firem, žádná jiná společnost se nemůže pochlubit tak rozsáhlým pokrytím s tak vysokou rychlostí připojení. Všechny špičkové hráče pak určitě bude stále více zajímat nová mobilní síť 5G, která přináší nejen vysokou rychlost připojení, ale hlavně nízkou latenci, tedy rychlou odezvu, která je při hrách důležitá,“ vysvětluje Radek Hanzlík.

Vodafone také pomáhá mladým najít povolání a zdokonalit se v digitálních dovednostech, třeba i v oblasti herního vývoje

Vodafone vylepšil nabídku pro lidi se zdravotním postižením. Novinkou jsou neomezená data za výhodnější cenu

Zůstat ve spojení je v dnešní době nutnost, pro osoby s hendikepem to ale platí dvojnásob. Vodafone proto nově zařadil do nabídky pro osoby se zdravotním znevýhodněním i tarif Neomezený Super, který si mohou pořídit za 599 korun měsíčně, tedy s dvousetkorunovou slevou oproti stejnému tarifu v běžné nabídce. Získají tak neomezené volání, SMS i objem dat s rychlostí připojení 10 Mb/s, která umožňuje například sledování filmů v HD rozlišení nebo videohovory ve vysoké kvalitě. Vodafone zároveň podporuje své zaměstnance se zdravotním postižením nebo znevýhodněním, pro které má řadu speciálních benefitů.