29. června 2023

Vodafone nabídne pevný internet s gigabitovou rychlostí už dvěma milionům českých domácností

Špičkovou rychlost připojení k internetu, konkrétně 1 Gb/s, bude Vodafone od července nabízet už téměř 2 milionům domácností. Jde jak o vlastní síť pevného internetového připojení, tak o stále se rozrůstající spolupráci s partnery. Díky ní se gigabitový internet od Vodafonu dostává nově i do měst jako Prachatice, Zábřeh nebo Třeboň. Nabídka gigabitového připojení přichází nebo se výrazně rozrůstá ve více než 60 městech.

Během několika let se v Česku výrazně zvýší podíl domácností a firem, které budou moci využívat špičkové internetové připojení. A to díky optickým vláknům, která v praxi přinášejí připojení rychlostí 1 Gb/s i vyšší. Je to i díky spolupráci, kterou loni oznámily společnosti Vodafone a T-Mobile.

Součástí dohody je i vzájemné zpřístupnění části už vybudovaných přípojek. Domácnostem tato spolupráce přinese nejen rychlejší dostupnost internetu nové generace, ale i konkurenční nabídky tarifů obou operátorů. A tak se od července 2023 rozrůstá mapa pokrytí, ve které Vodafone nabízí své pevné internetové služby.

V dosahu už téměř dva miliony domácností

Vodafone dnes vlastní pevnou sítí pokrývá 1,6 milionu domácností. Žádná jiná společnost nenabízí v Česku tak rozsáhlé pokrytí s tak vysokou rychlostí připojení, tedy s rychlostí 1 Gb/s. Ovšem díky spolupráci s partnery, včetně společnosti T-Mobile, dosáhne na gigabitovou rychlost od Vodafonu ještě více lidí. Od července půjde už o téměř 2 miliony domácností. Nově například v jihočeských Prachaticích, Třeboni nebo v Zábřehu v Olomouckém kraji. Celkem ve více než 60 městech se mapa pokrytí od Vodafonu rozrůstá.

„Po dokončení loni započatého projektu bude Vodafone nabízet multi-gigabitové připojení více než polovině českých domácnostíSouběžně zlepšujeme parametry i naší stávající sítě. Zkrátka dál vylepšujeme digitální dálnice a přidáváme další tak, aby se Česko mohlo díky skvělé infrastruktuře zařadit mezi nejvyspělejší státy světa,“ říká Petr Dvořák, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic. Rychlé připojení je k dispozici samozřejmě také firmám nebo veřejným institucím.

Šetrnější přístup k životnímu prostředí

Partnerská spolupráce při budování infrastruktury znamená také šetrnější přístup k životnímu prostředí a menší zásahy do života lidí. Bude potřeba méně výkopových nebo stavebních prací, zkrátí se celkový čas výstavby.

Zároveň to znamená rychlejší digitalizaci Česka, protože špičkové internetové připojení se dostane rychleji do dalších regionů.