Vodafone nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Vodafone testuje se svými zákazníky zařízení pro NB-IoT

25. dubna 2017

Za účelem vytvoření testovacího prostředí implementoval Vodafone jako první v České Republice NB-IoT technologii do komerční mobilní rádiové sítě ve frekvenčním pásmu 800MHz v Praze na Stodůlkách. Zároveň v budově centrály zprovoznil laboratoř a zahájil se čtyřmi vybranými zákazníky pilotní testování. V květnu bude pro další zájemce o testování NB-IoT technologie otevřena on-line registrace. Pokrytí celé České republiky komerční sítí pro Internet věcí (NB-IoT) Vodafone zahájí na podzim letošního roku.

NB-IoT síť dnes pokrývá celou plochu budovy centrály Vodafonu v pražských Stodůlkách (cca 3000m²) a v nejbližší době bude rozšířena o další vybrané lokality v ČR. Laicky lze říci, že na základovou stanici byla softwarovou aktualizací přidána vedle již současných mobilních technologií, služeb 2G, 3G, 4G-LTE i technologie NB-IoT. Síť již plně odpovídá standardu NB-IoT 3GPP Release 13 – (LTE Advanced Pro), který v oblasti Internetu věcí odpovídá svým významem vzniku prvních sítí standardu GSM a revoluci v přenosu hlasu v devadesátých letech minulého století.

Zákazníci testovali svá připravená zařízení a poslali první zprávy pomocí NB-IoT technologie. Výsledky testování sítě pro internet věcí potvrzují, že technologie je stabilní a lze jí jednoduše integrovat do stávajících i nových typů senzorů a zařízení,” říká Milan Zíka, viceprezident pro technologie společnosti Vodafone Česká republika a dodává: „Ukazuje se, že moduly výborně komunikují i z podzemních pater, což představuje velký potenciál pro měřiče spotřeby různých utilit nebo pro  chytré parkovací systémy. Firmám i městům to může značně snížit náklady na obsluhu zařízení, jejich údržbu a opravy, a tím zefektivnit celé fungování systému.“

Otevřením NB-IoT laboratoře Vodafone svým zákazníkům urychluje vstup na trh s IoT zařízeními a službami a výrobcům zařízení umožňuje, aby si ověřili, zda jejich výrobky splňují speciální požadavky na citlivost a dlouhou životnost baterie pro NB-IoT zařízení. Chce tím přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti svých zákazníků a partnerů a k jejich připravenosti na měnící se požadavky na českém a světovém trhu.

K pilotnímu testování má Vodafone k dispozici NB-IoT moduly dvou výrobců specializujících se na vývoj a výrobu telekomunikačních komponent. Samotné moduly jsou miniaturních velikostí - řádově 20 x 25 x 2,5 mm a jsou určeny pro další vestavbu do IoT zařízení, které pak budou schopné autonomní komunikace v IoT síti. Moduly budou v průběhu roku postupně dostupné i na českém trhu pro  výrobce a distributory elektronických součástek a IoT zařízení.

V globální síti Vodafone je dnes do Internetu věcí připojeno více než 50 milionů zařízení, z nichž několik desítek tisíc je jich dnes již v ČR (např. konektivita pro Škoda Kodiaq) a jejich počet roste každý měsíc o 1 milion nových spojení. Přednosti standardu NB-IoT v reálném komerčním provozu začali jako první využívat zákazníci šesti největších španělských měst. Od letošního ledna chytře parkují v Madridu, městský úřad v Barceloně využívá inteligentní svoz odpadků, Aguas de Valencia ve Valencii, EMASA v Malaze, EMASESA Seville poskytují inteligentní vodoměry a v Bilbau testují inteligentní měření plynu.

Ve Velké Británii, Německu a Španělsku otevřel Vodafone pro vývojáře aplikací a výrobce zařízení, modulů a čipů již řadu NB-IoT laboratoří tzv. Open Lab. Dosud tedy měli čeští zájemci o testování NB-IoT Vodafonu nejbližší laboratoř v Düsseldorfu.

Úzkopásmový Internet věcí nemá využití pouze v průmyslu, dopravě nebo v byznysu velkých komerčních hráčů. Má co nabídnout i každému z nás. Díky NB-IoT například už brzy nebudou lidé ztrácet při cestování svoje kufry. Vodafone ve spolupráci s americkou značkou připravili atraktivní řešení pro běžné cestující. “Chytrý kufr“ už představili na World Mobile Congress 2017 v Barceloně. https://www.youtube.com/watch?v=J3uBXYbG6PU&list=PL6XUWUL12ehoyylG1DoOK2tCP0thvYE7P&index=2

Reálné je i brzké využití chytrých věcí v bezpečnosti našich domovů, kdy autonomní senzory budou bez nutnosti složité instalace schopné hlídat kvalitu ovzduší nebo včas odhalit vloupání, požár nebo havárii vody.