Technologie NB-IoT Vodafonu zvýší efektivitu dodávek tepla od skupiny Veolia

15. března 2018

Vodafone a Veolia Energie ČR, a.s. představili první komerční projekt v síti úzkopásmového internetu věcí v České republice. Na tisíc inteligentních měřících přístrojů tepla bude instalováno a připojeno do NB-IoT (Narrow Band - Internet of Things) sítě zpočátku v Praze a Ostravě a bude kontrolovat spolehlivost a bezpečnost dodávky tepla zákazníkům, žijícím v těchto lokalitách. Vysoká dostupnost služby a bezpečné licencované spektrum zaručuje zákazníkům Vodafonu i Veolia Energie ČR nejkvalitnější službu na českém trhu.

„V minulých měsících jsme společně s NB-IoT Vodafonu testovali i konkurenční technologie. Rozhodující při výběru byla pro nás dostupnost signálu uvnitř budov a v podzemních prostorech, kam měřicí přístroje instalujeme nejčastěji,“ říká Marcel Vrátný, technický ředitel společnosti Veolia Energie ČR, a.s., která je předním sdruženým výrobcem a dodavatelem tepla a elektrické energie a nezávislým provozovatelem sítě chladu na českém trhu, a doplňuje: Začlenění technologie internetu věcí do našich dispečerských systémů přispěje ke zkvalitnění našich služeb a k zefektivnění řízení dodávek a spotřeby energií.“

Využívání chytrých měřících zařízení je v době rostoucích cen energií a tlaku na spolehlivost a bezpečnost dodávek, logickým krokem k zajištění efektivity a udržitelnosti podnikání, ale i ke zvýšení spokojenosti zákazníka. Konektivita umožňuje nejen na dálku odečítat data měřících z přístrojů, ale také upravovat jejich parametry. Přináší detailní přehled o provozu a možnost včas reagovat na případné výpadky v dodávkách energií.

Projekty z oblasti utilit (inteligentní měřiče, monitoring potrubí, atd.) dnes proto patří v IoT k těm největším na světě. Podle studie Vodafone IoT Barometer 2017/2018 využívá internet věcí již více než třetina (35 %) dotazovaných firem působících v oblasti utilit, přičemž v roce 2013 to bylo jen 13%. Výjimečný je i rozsah projektů.  Přes polovinu (53 %) dotazovaných firem ze sektoru utilit má do internetu věcí zapojeno vice než tisíc zařízení, přičemž průměr napříč odvětvími činí 37 %.

Oboustranná komunikace mezi inteligentním NB-IoT měřidlem a řídícím dispečerským systémem Veolia Energie ČR nabídne on-line data o stavu teplárenské sítě a umožní dodavateli rychleji reagovat na případné závady a poruchy, či jim dokonce předejít.  Navíc jsou chytrá měřicí zařízení čistě bateriová a po dobu zákonného 4letého ověřovacího cyklu prakticky bezúdržbové.

Společnostem, které mají zájem otestovat svá zařízení (senzory, čidla) ve Vodafone NB-IoT síti, nabízí Vodafone NB-IoT startovací balíček (více zde). Za jednorázový poplatek 100 Euro získají kromě 20 IoT SIM karet vybraného typu a šestiměsíční konektivity v rámci NB-IoT testovací platformy s licencovaným radiovým spektrem také kontakt na technologickou podporu Vodafonu a přístup k Vodafone IoT portálu, který informuje zákazníka o využívaných službách a poskytuje mu technická data ke spravovaným SIM kartám.