9. října 2023

Vodafone a AST SpaceMobile uskutečnily první satelitní 5G hovor běžným mobilním telefonem

Dostupnost telekomunikačních služeb kdekoli na světě bez ohledu na lokalitu je součástí digitální strategie Vodafonu. Proto chceme vybudovat mobilní síť využívající nejnovější technologie umístěné ve vesmíru, jejichž signál by mobilní telefony využily automaticky při nedostupnosti signálu z pozemních vysílačů. Na řešení spolupracuje Vodafone se společností AST SpaceMobile a první úspěšný 5G hovor proběhl 8. září 2023.

První hovor proběhl mezi havajským ostrovem Maui a španělským Madridem přes standardní mobilní telefon Samsung Galaxy S22 a testovací satelit BlueWalker 3 společnosti AST SpaceMobile.

BlueWalker 3 je největší komerční komunikační soustavou umístěnou na nízké oběžné dráze Země. AST Space Mobile jejím prostřednictvím překonala rychlostní rekord širokopásmových mobilních datových služeb využovajících vesmírmé technologie, když dosáhla rychlosti stahování 14 Mb/s. Technologie může změnit způsob poskytování datových a hlasových služeb jejich dostupností v nejodlehlejších oblastech pouze s využitím standardně nabízených smartphonů.

Margherita Della Valle, generální ředitelka Vodafone Group vysvětluje, že „Vodafone usiluje o odstranění rozdílů v užívání mobilních služeb pro miliony lidí v Evropě a Africe. První vesmírný 5G hovor do Evropy je významným krokem k dosažení tohoto cíle. Je skvělé, že díky spolupráci s AST SpaceMobile stojíme v čele využívání vesmírných technologií.“

Technici Vodafonu testují služby AST SpaceMobile ve Španělsku, jehož infrastruktura bude základem budování satelitní sítě. Tamní dohledové centrum pokrývá odlehlé pevninské oblasti Evropy a Středozemního moře. Na první čtvrtletí roku 2024 plánuje AST SpaceMobil vypuštění pěti komerčních družic BlueWalker3.