Vodafone zdvojnásobí evropské pokrytí sítí internetu věcí NB-IoT

25. září 2018

Do konce roku 2019 bude technologie 5G úzkopásmového internetu věcí NB-IoT (z anglického Narrow Band Internet of Things) dostupná na dvojnásobném množství evropských základových stanic Vodafonu. Největší mezinárodní NB-IoT síť na světě tak bude k dispozici v deseti evropských zemích, nově včetně Spojeného království, Rumunska a Maďarska. Za hranicemi Evropy bude Vodafone svou síť úzkopásmového internetu věcí rozšiřovat v Jihoafrické republice a v Turecku. Vysoké investice společnosti Vodafone do technologie NB-IoT reagují na rostoucí zájem firem.

V České republice Vodafone dokončil celonárodní pokrytí sítí  NB-IoT už na konci roku 2017. Venkovním signálem NB-IoT pokrývá téměř 100 % plochy státu a signálem uvnitř budov téměř 100 % populace ČR.

Do komerčního provozu byla síť uvedena v prosinci 2017 a přenáší již data spojená například s dodávkami energií, obsazeností parkovišť a budov nebo dodává konektivitu chytrým zařízením, která pomáhají v boji proti kůrovci nebo v monitoringu znečištění ovzduší,“ řekl Petr Dvořák, generální ředitel Vodafonu.

K výhodám technologie NB-IoT patří kromě energetické nenáročnosti a nízkých cen koncových zařízení také vysoká dostupnost služby uvnitř objektů a možnost zapojit do technologie velké množství zařízení (v řádu desítek tisíc). Z pohledu bezpečnosti patří NB-IoT mezi ty nejlépe zabezpečené LPWA technologie a garantuje tak zákazníkům Vodafonu vysokou kvalitu služeb.

„NB-IoT firmám otevře možnosti 5G sítí o rok dříve, než je začnou ve velkém využívat i ostatní zákazníci. Věřím, že to bude velký impuls pro rozšíření využívání internetu věcí mezi firemními zákazníky. Naše NB-IoT síť posiluje přední pozici Vodafonu v oblasti internetu věcí a umožňuje našim zákazníkům připojit svá chytrá zařízení do největší a nejbezpečnější mezinárodní sítě na světě,“ uvedl ředitel skupiny Vodafone pro IoT Stefan Gastaut.

Vodafone již NB-IoT sítě spustil v České republice, Německu, Španělsku, Řecku, Irsku, Itálii, Nizozemí, Austrálii, Jihoafrické republice a Turecku.

Se 74 miliony chytrých zařízení zapojených do sítě internetu věcí a s globální platformou, která podporuje širokou škálu důležitých komerčních aplikací, patří Vodafonu v oblasti IoT prvenství. Technologie IoT Vodafone se integruje například do vozů značek Audi, BMW, Daimler Benz, Škoda Auto, Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Porsche, SEAT, VW a motocyklů Yamaha. IoT síť a služby společnosti Vodafone podporují chytré elektroměry firem Centrica, EDF a nPower a globální konektivitu spotřebitelské elektroniky podporují například Amazon Kindle a zařízení značek Bosch, Panasonic, Philips Lighting a TomTom.