Vodafone spouští testovací provoz LTE v Karlových Varech

04. června 2013

Prvním městem, v němž Vodafone spustí nejrychlejší dostupnou technologii pro mobilní přenos dat LTE, jsou Karlovy Vary. Technologie je nainstalována na dvaceti základnových stanicích v centru a blízkém okolí tohoto lázeňského města, takže pokrývá zhruba 44 tisíc obyvatel. V tuto chvíli je provoz pouze testovací, do komerčního provozu plánuje společnost LTE uvést v průběhu léta.

„Pro výstavbu sítě jsme použili již přidělené frekvence v pásmu 1800 MHz,“ říká Tanja Richter, viceprezidentka pro technologie Vodafonu a dodává: „Konkrétně v pásmu 2x10MHz a 2x15MHz. V této síti nabídneme teoretickou rychlost datových přenosů až 100 Mbit/s.“

Síť LTE umožní kromě přenosu dat i hlasové hovory pomocí služby CS FallBack. Ta funguje tak, že na telefonu připojeném k síti LTE převede hlasový hovor do 3G, případně 2G sítě. Výhodou je, že síť LTE tak mohou využívat nejen datové karty, ale i běžné mobilní telefony s podporou LTE.

Dodavatelem radiové části sítě je společnost Huawei. Dále se na výstavbě podílejí společnosti Ericsson a Juniper.

Společnost Vodafone již sedmým rokem sponzoruje Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, který je cílem mnoha místních i zahraničních návštěvníků. Proto Vodafone každoročně pokrývá toto město nejmodernějšími přenosovými technologiemi. Loni to byla nejrychlejší dostupná 3G technologie HSPA+ DC, letos je to LTE.