Oskar, EuroTel a Paegas společně pokrývají pražské metro

19. prosince 2000

- EuroTel, Oskar a Paegas společně vybudovali pokrytí většiny stanic pražského metra signálem GSM - V 32 stanicích pražského metra je nyní možné používat mobilní telefony - Praha je páté město na světě, kde se dát volat z GSM telefonů v podzemní dráze Všichni čeští operátoři sítí mobilní komunikace GSM – Paegas, EuroTel a Oskar – spojily své síly při budování pokrytí v prostorách pražského metra. Od 19. prosince bude spuštěno pokrytí všech prostor 32 nejfrekventovanějších stanic pražského metra. Již v první fázi pokrývání metra signálem GSM, byl v loňském roce spuštěn pilotní projekt ve stanicích: I. P.

- V 32 stanicích pražského metra je nyní možné používat mobilní telefony

Již v první fázi pokrývání metra signálem GSM, byl v loňském roce spuštěn pilotní projekt ve stanicích: I. P. Pavlova, Můstek a Muzeum, tedy na místech s nejvyšším provozem. Od 19. prosince 2000 mohou všichni uživatelé mobilních telefonů z České republiky používat svůj mobilní telefon v dalších 29 stanicích pražského metra.

Česká republika tímto krokem opět prokázala, že patří mezi přední země na světě v oblasti mobilních komunikací. Pouze pět světových velkoměst se může pochlubit pokrytím metra signálem GSM a Praha patří mezi ně.

Příloha k tiskové zprávě: Stanice metra pokryté signálem GSM

Český Mobil a.s., provozovatel sítě Oskar, zahájil komerční provoz 1. března 2000. Český Mobil patří do skupiny telekomunikační společnosti Telesystem International Wireless (TIW). Akcie TIW jsou kótovány na torontské burze ("TIW") a na burze Nasdaq ("TIWI").

EuroTel Praha spol. s r.o. je společný podnik společností ČESKÝ TELECOM, a.s. (51%) a Atlantic West B.V. (49%). Atlantic West B.V. je rovným dílem vlastněna Verizon Communications (NYSE:VZ) a AT&T (NYSE:T).

RadioMobil, provozovatel sítě Paegas, je společný podnik společností České radiokomunikace, a.s.(51%) a CMobil B.V. (49%). Mezinárodní konzorcium CMobil kontroluje: T-Mobil - Deutsche Telekom MobilNet GmbH (85,55 %); TIM - Telecom Italia Mobile (12 %); Spořitelní kapitálová společnost, a.s. (1,75 %); PVT, a.s. (0,7 %). Po uplatnění konsorcia CMobil se během první poloviny roku 2001 zvýší podíl ve společnosti RadioMobil z dosavadních 49 na 60,8%