IDC IoT Fórum ohromil robot Ekso skeleton s globální konektivitou od Vodafonu

19. října 2017

Vodafone včera na 3. ročníku konference IDC IoT Forum v Praze Holešovicích představil novou technologii NB-IoT, která dnes pokrývá celou Českou republiku, a její reálné využití demonstroval na mobilní aplikaci chytrého parkování zapojené do živé sítě NB-IoT. V demo zónách předvedli zákazníci Vodafonu konkrétní produkty a služby, které jsou pomocí globální SIM karty do Vodafone sítě internetu věcí zapojeny již nyní. Největší zájem vzbudil robotický Ekso skeleton Ekso GT určený k rehabilitaci pacientů po mozkové mrtvici nebo zranění páteře. Data, která Ekso GT sbírá pomocí Vodafone sítě pro internet věcí, využívají jak lékaři a pacienti ke sledování pokroku v léčbě, tak i výrobce, společnost Ekso Bionics, k efektivní vzdálené kontrole, nastavení, funkce a servisu zařízení.

„Spolehlivé připojení od Vodafonu nám pomohlo nejen zvýšit objem stahovaných dat, ale zároveň přispělo k úsporám a vyšší efektivitě práce,“ říká Matthias Stief, ředitel společnosti Ekso Bionics Europe a doplňuje: „Výsledkem je 30% meziroční nárůst ve využívání našich robotických eksoskeletů, lepší přehled o potřebách a návycích pacientů a jejich rychlejší rehabilitace.“

Kromě Ekso Bionics představovala na IDC IoT Fóru svůj produkt z oblasti zdravotní péče také společnost Mindpax.me. Stejně jako Ekso GT i její chytrý náramek predikující relapsy u psychiatrických diagnóz využívá k přenosu dat globální konektivitu od Vodafonu. Náramek sleduje fyzickou aktivitu nebo spánek nositele a podle toho předpovídá, zda opětovně propukne nemoc.

Příkladem využití IoT v oblasti automotive byl vystavený Skútr T Max od Yamaha a Škoda Karoq. Karoq se zabudovanou elektronickou SIM kartou, která mu dodává stálé připojení do sítě Vodafone, zajišťuje majiteli vozu velké množství informací o stavu vozidla prostřednictvím služeb Care Connect. Skútr Yamaha T Max taktéž vybavený konektivitou od Vodafonu poskytuje majiteli dokonalý přehled o tom, kde se jeho skútr nachází.

Z oblasti logistiky představil Vodafone svoji službu eDohled, kterou nabídl na jaře toho roku firemním zákazníkům, a která bude od začátku listopadu 2017 dostupná i ve spotřebitelské síti.  Komplexní řešení se skládá z GPS jednotky s integrovanou SIM, kterou lze pomocí magnetu během pár sekund připevnit kamkoli na kovovou plochu, a přehledné webové a mobilní aplikace. Zařízení je snadno přenosné, má nadstandardní výdrž baterie, vysokou odolnost a citlivost čidel, a také bezkonkurenční dostupnost služby ve více než 150 zemích světa.

Oblasti chytrého měření energií a chytrého bydlení zastupovala svými produkty společnost ELKO LP. Představila chytrý plynoměr připojený k síti NB-IoT, který zobrazoval hodnoty spotřeby plynu v reálném čase a doplňky pro chytrou domácnost, např. kouřové čidlo, pohybový detektor a senzor kvality vzduchu.

IDC IoT Fórum se věnuje rozvoji internetu věcí v České republice – jednomu z hlavních současných trendů v digitalizaci a automatizaci průmyslu, energetiky, dopravy, zdravotnictví, provozu měst a obcí i domácností. Konference, kterou pořádá mezinárodní analytická a poradenská společnost IDC, se účastní zástupci významných českých podniků, veřejné správy, nezávislí odborníci a analytici i zástupci dodavatelských firem