4. dubna 2024

Odchod do důchodu patří mezi 10 nejvíce stresujících životních událostí. Vodafone ho svým lidem zpříjemní

Nově mohou lidé ve Vodafonu už šest měsíců před odchodem do důchodu pracovat na částečný úvazek, na účet jim ale bude dál chodit mzda odpovídající plnému úvazku. Novinka je součástí balíčku s podpůrnými benefity, které mají za cíl ulehčit a zpříjemnit lidem přechod k nové životní etapě.

Odchod do důchodu, moment, kdy člověk končí svoji pracovní kariéru, neznamená jen možnost „konečně si odpočinout”, ale jde také o životní změnu, která přináší velké množství stresu. Podle škály, kterou sestavili američtí psychologové T. H. Holmes a R. H. Rahe, patří odchod do důchodu dokonce mezi 10 nejvíce stresových situací v životě.

„Člověk najednou přijde o dosavadní denní rutinu a ztratí nebo výrazně omezí velkou část svých sociálních kontaktů, obvykle to pocítí i finančně. Tito lidé pak často plní čekárny praktických lékařů nebo psychologů. Případné dopady na psychické zdraví, které prokazatelně mohou nastat v případě odchodu do důchodu za nepříznivých podmínek, zmírní například psychologické konzultace a individuální přístup. Lidské psychice prospěje postupný odchod, ne klasický model konce ze dne na den,” říká Martina Rašticová, vedoucí Ústavu managementu na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně, která se ve své práci zaměřuje mimo jiné na problematiku pracovní psychologie a age managementu.

Proto Vodafone nově připravil zaměstnanecký balíček benefitů specificky zaměřený právě na ty, které přechod k penzi teprve čeká. Rozšířil tím v byznysovém světě ojedinělou škálu zaměstnaneckých výhod.

Plná mzda i při čtyřdenním týdnu

Šest měsíců před odchodem do důchodu mohou lidé ve Vodafonu pracovat jen čtyři dny v týdnu, na účet jim ale nadále bude přicházet mzda odpovídající plnému úvazku. Stejné podmínky platí úměrně i pro částečnéúvazky. Na takzvané part-time pozice musí firma brát zřetel, od zavedení možnosti zkrácených pracovních poměrů pro všechny pozice před třemi lety totiž nastupuje do Vodafonu každoročně více než 20 % nováčků právě na částečné úvazky.

„Našim kolegům a kolegyním poskytujeme velkou míru flexibility i svobody. Když jsme před pár lety zavedli možnost práce na částečný úvazek pro všechny pozice, začali se nám hlásit lidé, které bychom jinak na trhu práce nezískali. Věříme a i z praxe vidíme, že důraz na well-being nese ovoce také zaměstnavatelům. Spokojený tým odvede kvalitnější práci, proto vrozšiřování benefitů pokračujeme, říká Magdaléna Wavle, viceprezidentka pro oblast lidských zdrojů ve Vodafonu. A dodává: Pomocí benefitů podporujeme například studující, rodiče, jednotlivce se speciálními zdravotními potřebami, ženy v jejich kariérním růstu, narovnáváme také podmínky pro LGBTQ+ a tak dále. Důchodový balíček naše portfolio dále doplní.”

Speciální tarif i vzdělávací kurzy

Balíček výhod zahrnuje vedle zmiňovaného fázovaného odchodu získání mobilního telefonu se speciálním tarifem Neomezený dík a finanční odměnu. Firemní rozvojová platforma Grow with Vodafone nabízí také řadu kurzů i literatury zaměřující se mimo jiné právě na přípravu na tuto životní změnu. V neposlední řadě mohou odchozí do důchodu využít i odborných konzultací.

„Jedním znejdůležitějších faktorů pro spokojené stáří zůstávají vřelé mezilidské vztahy a komunita. My se snašimi seniorními kolegy a kolegyněmi rozhodně nechceme nadobro rozloučit, nadále zůstanou součástíVodafone rodiny a i po odchodu do zasloužené penze se mohou těšit na pravidelné pozvánky na firemní akce,“ říká viceprezidentka Wavle. „Zároveň se ve firmě díváme na prohloubení mezigenerační spolupráce. Odchozí do důchodu také podporujeme, aby se zapojili do programu Nadace Vodafone Digitální Odysea a pomohli tak starším lidem orientovat se ve světě technologií,“ uzavírá.