4. dubna 2022

Evropa je v digitalizaci 10 let pozadu, upozornil v Bruselu Vodafone

Digitalizace je klíčová pro nezávislost Evropy i schopnost odolávat krizím, starý kontinent je v digitalizaci ale 10 let pozadu a neplní vlastní plány, varovali v Bruselu zástupci společnosti Vodafone. Politici i novináři viděli příklady, jak technologie mohou modernizovat zemědělství nebo dopravu.

Vodafone jako největší celoevropská technologická komunikační společnost a světový lídr v oblasti internetu věcí na konci března v Bruselu uspořádal akci Digital Enabler Showcase. Akce upozornila na příležitosti spojené s digitalizací a zúčastnili se jí vedoucí představitelé institucí EU, evropští politici a velvyslanci, akademici i média. Se zástupci Evropské komise jednal také Petr Dvořák, generální ředitel Vodafonu Česká republika.

K vidění byly reálné příklady využití nejnovějších digitálních technologií 5G včetně aplikací ve zdravotnictví, zemědělství, vzdělávání, v oblasti chytrých měst nebo malých a středních podniků.

STEP – krok k bezpečnějším silnicím

K prezentovaným ukázkám patřila například platforma STEP (Safer Transport for Europe Platform), která řeší problém roztříštěnosti dat o silničním provozu. Řidiči dnes čerpají informace z dálničních portálů, proměnných dopravních značek nebo různých navigačních systémů ve vozidlech.

STEP jako cloudová platforma postavená na otevřených průmyslových standardech umožňuje širokému ekosystému účastníků (vládám, dopravním orgánům, výrobcům vozidel, poskytovatelům služeb mobility, provozovatelům mobilních sítí a dalším) spolupracovat na zvýšení bezpečnosti silniční dopravy v celé Evropě. S využitím technologie od Vodafonu se důležité informace dostanou ke všem účastníkům silničního provozu bez ohledu na to, na jakou aplikaci nebo systém se spoléhají. Lze tak včas varovat třeba před nehodou nebo urychlit příjezd záchranářů. Projekt navazuje na úspěšné zkoušky prvního britského systému.

5 pilotních digitálních farem

Vodafone Business také v pilotním režimu provozuje službu MyFarmWeb, která by mohla urychlit digitalizaci zemědělství v celé Evropě tím, že zemědělcům poskytne snadno použitelnou mobilní aplikaci propojenou se zemědělskými senzory internetu věcí. Pět evropských pilotních farem v Německu, Irsku, Itálii a Španělsku zkouší tuto platformu, kterou již využívá 7 200 zemědělců ve Spojených státech, Jižní Africe, Austrálii a na Novém Zélandu.

Cloudová platforma MyFarmWeb umožňuje zemědělcům ukládat, vizualizovat a prohlížet informace získané prostřednictvím zemědělských senzorů internetu věcí (IoT) a dalších zdrojů dat přímo na poli. Platforma shromažďuje údaje, na základě kterých lze přesněji rozhodovat o stavu půdy a plodin, což přináší efektivnější využívání vody i hnojiv. To pomáhá zvyšovat produktivitu zemědělských podniků a optimalizovat zemědělské postupy, což v důsledku může vést ke snížení emisí skleníkových plynů.

V digitalizaci je Evropa 10 let pozadu

Po prezentaci následovala v Bruselu speciální debata zpravodajského server Politico s názvem Politico Live, v níž evropští politici i zástupci Vodafonu mluvili o schopnosti EU dosáhnout cílů Digitální dekády. Evropská komise si totiž v minulosti stanovila cíle, které má Evropa v digitalizaci splnit do roku 2030 (Evropská digitální dekáda: digitální cíle pro rok 2030). Téma bylo zásadní i ve světle současné války na Ukrajině – v potřebě zvýšit odolnost Evropy v oblasti kybernetické bezpečnosti, stejně jako snížit vnější závislost Evropy v kritických odvětvích.

"Musíme být odvážnější a společně nastartovat soukromé investice v celé EU, abychom dosáhli cílů Digitální dekády. Pokud jde o transformaci směrem k nejmodernější mobilní technologii 5G, je Evropa 10 let pozadu – tím se musíme zabývat a ztrátu snížit," řekl Joakim Reiter, ředitel skupiny Vodafone pro vnější vztahy.

Poslechnout si záznam debaty v anglickém jazyce je možné ZDE

Joakim Reiter Vodafone a europoslankyně Dita Charanzová