1. února 2024

Digitalizace může zvýšit hospodářský výkon EU o další Nizozemsko, uvádí nová mezinárodní studie

Evropa čelí hospodářské stagnaci a počet evropských firem zastoupených v žebříčku Fortune Global 500 se mezi lety 2005 a 2021 propadl téměř na polovinu. V oblasti umělé inteligence EU zaostává za USA a Čínou, podobné je to v zavádění cloud computingu a 5G, uvádí nová mezinárodní studie Vodafone Group. Podle ní je potřeba restartovat evropskou regulaci telekomunikací a vytvořit jednotný trh, který přiláká potřebné investice.

Zatímco světem prostupuje vlna rozvíjejících se nástrojů umělé inteligence, jako je třeba ChatGPT, ujíždí Evropské unii vlak. 73 % velkých AI modelů se vyvíjí v USA a dalších 15 % v Číně, ale žádná země EU dosud nemá vlastní systém umělé inteligence pro všeobecné účely. Evropské podniky také zaostávají v zavádění cloud computingu a 5G. Vyplývá to z nové studie s názvem Why Telecoms Matters (Proč záleží na telekomunikacích) vydané v lednu skupinou Vodafone Group.

Studie upozorňuje, že Evropa čelí hospodářské stagnaci, roční růst HDP nyní dosahuje sotva 1 %. Podíl EU na celosvětové produkci spadne do roku 2028 pod 14 % a počet evropských společností zastoupených v žebříčku Fortune Global 500 se mezi lety 2005 a 2021 snížil téměř na polovinu.

Změnit trend a pomoci s obnovou evropské konkurenceschopnosti může digitalizace a zavádění nových technologií, jakou jsou například mobilní sítě 5G. Propojení strojů a aplikací s inteligentními službami založenými na cloudu může totiž přinést další vlnu průmyslové revoluce.

Digitalizace představuje pro EU příležitost v hodnotě 1 bilionu eur, což odpovídá přírůstku evropského hospodářského výkonu o další Nizozemsko, uvádí studie.

Chybějí miliardy, náskok USA a Číny bez nich poroste

EU je však ještě daleko od dosažení svých cílů Digitální dekády a mezi Evropou a konkurenčními regiony se otevírá alarmující propast v oblasti konektivity, která může vést k dalšímu hospodářskému oslabení. Situace se přitom podle studie dá zvrátit, kdyby EU urychlila zavádění technologií včetně 5G Standalone (5GSA)

Proč na telekomunikacích záleží zdůrazňuje, že kvůli nedostatku soukromých investic dostupných pro infrastrukturu 5GSA chybí Evropě v tomto sektoru několik miliard eur, což zvyšuje náskok USA a Číny v kritických oblastech růstu, jako je umělá inteligence a kybernetická bezpečnost. Stejně jako mobilní sítě 4G odemkly široce dostupné připojení pro spotřebitele, může 5GSA přinést éru průmyslového internetu a obnovit růst Evropy.

Evropa má biliónovou příležitost digitalizovat svůj průmysl a konkurovat v celosvětovém měřítku, ale to závisí výhradně na rychlosti přijetí potřebných změn. Pětiletý mandát příštího Evropského parlamentu a Komise musí Evropě umožnit, aby korigovala směr, restartovala regulaci telekomunikací a vytvořila rámec jednotného trhu, který přiláká investice potřebné k rychlému zavádění 5GSA, říká Joakim Reiter, ředitel skupiny Vodafone pro vnější vztahy.

Globální emise skleníkových plynů se mohou snížit až o 20 %

Zatímco větší výrobci budou pravděpodobně pokračovat v budování soukromých mobilních sítí 5G a řešení na míru přímo v továrnách, menší podniky se budou muset spoléhat na veřejně dostupnou 5GSA, aby měly přístup k podobným možnostem inovací.

Digitalizace ale představuje obrovskou příležitosti i v řadě dalších oblastí. Pro zemědělce a obyvatele venkova bude konektivita nové generace hrát zásadní roli při zlepšování výnosů plodin, podpoře udržitelnosti a zvyšování příležitostí pro vzdálenou nebo flexibilní práci v zaměstnáních tradičně omezených na osoby žijící ve městech.

Navíc pro životní prostředí nabízí digitální konektivita řešení, která mohou do roku 2030 snížit globální emise skleníkových plynů až o 20 %.  Patří mezi ně inteligentní měřiče nebo platformy inteligentních měst, které mohou snížit spotřebu energie a sladit poptávku s nabídkou.

Konektivita a digitalizace zkrátka mohou být silným multiplikátorem pro všechny části evropského hospodářství a společnosti. Evropa může být lídrem v éře průmyslového internetu – pokud se jí podaří zlepšit investiční prostředí pro 5G a digitální infrastrukturu.