Vodafone logo pro tisk nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Přejít k nám

Kontakt

6. září 2022

Záběr svých intimních partií někomu poslal každý sedmý nezletilý, odhalil výzkum

Posílání intimních fotografií je v české dospělé populaci poměrně běžné. Aktuální data nicméně ukazují, že k němu dochází často i tam, kde by rozhodně nemělo – mezi dětmi. Fotografii nebo videonahrávku vlastních intimních partií někdy druhé osobě poslal zhruba každý sedmý nezletilý starší 12 let.

Analýza společnosti ESET Online a Policie ČR ve spolupráci s agenturou Median a Univerzitou Palackého v Olomouci také odhaluje, že zhruba každé páté intimní video či snímek, které děti sdílely, byly nějakou formou zneužité.

Fotografie svého nahého těla nebo záběr svých intimních partií posílají druhé osobě častěji mladistvé dívky než chlapci. Obvykle dívky snímky posílají svému partnerovi s cílem ho potěšit. Asi 15 % dívek, které někdy intimní obsah poslaly, ale uvedlo, že to udělaly pod nátlakem nebo pod vlivem manipulace. Dalším důvodem pro zaslání snímku svého nahého těla je reakce na obdržený snímek, zhruba třetina mladistvých takový snímek pošle jako součást flirtu. Výzkumu se zúčastnilo 541 respondentů ve věku 12 až 17 let.

Důvody, proč dochází ke zneužití sdíleného intimního obsahu dětí, mohou být podle výzkumníků různé. Bývají jimi mimo jiné snaha se pomstít, žárlivost nebo chlubení se dalším osobám. Za vydírání zveřejněním intimních snímků (takzvaná sextorze) hrozí pachatelům podle Jany Moravcové z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování až 12 let vězení.

Jak se zachovat?

"Online poskytuje prostor pro experimentování a objevování sexuality bez zábran, což je přitažlivé zejména pro mladé. Sexting s sebou nese rizika, která si mladí lidé uvědomují málokdy," uvádí psycholožka Jarmila Tomková, která s firmou ESET spolupracuje na programu věnujícímu se bezpečnosti dětí v on-line světě. Podle ní by mladiství měli mít především následující informace:

  • Základem je nesdílet žádné materiály, které bychom nepublikovali veřejně.
  • Pokud už si mladiství s někým vymění intimní fotografie, měly by být rozhodně anonymizované, aby obsah nemohl být v budoucnu spojen s jejich identitou – to znamená bez obličeje a jiných identifikačních znaků, jako je např. tetování.
  • Pokud jim někdo pošle intimní fotografii, dotyčný nejspíš chce, aby reagovali podobně a poslali nějaký materiál, což ale může být past. Nikdo je nemůže vydírat a vyhrožovat jim zveřejněním intimních fotografií, v takovém případě se jedná o trestnou činnost.
  • Pokud se mladiství setkají se zneužitím své intimní fotografie nebo videa, měli by se obrátit na osobu, které důvěřují, na rodiče, učitele, Linku bezpečí nebo na vrstevníka, který je může podpořit v tom, aby se obrátili na dospělou osobu, která jim pomůže situaci vyřešit s orgány činnými v trestním řízení.
Zdroj

> > Označení sexting vzniklo spojením slov sex a textování a znamená posílání textového, fotografického nebo audiovizuálního obsahu se sexuálním podtextem prostřednictvím komunikačních technologií, obvykle sociálních sítí.

V závažných případech, jako jsou různé formy nátlaku, je nezbytné řešit věc s policií. V případě sextorze je především důležité uchovat veškeré obrazové i textové materiály zaslané útočníkem i ty, které byly zaslány jemu. V případě následného využití pro dokazování je třeba vše uložit tak, aby útočník již zpětně nemohl komunikaci či obrazový materiál smazat. Ideální je pořídit kopii obrazovky celé komunikace. Do předání všech podkladů policii by neměla oběť útočníka v komunikačním zařízení blokovat. Samozřejmě by poškozená osoba neměla ani pod nátlakem zasílat útočníkovi žádné další materiály či informace o sobě. Více informací ZDE.

Prevence je základ

Velká část dětí nesebere dostatek odvahy na to, aby se s tímto problém svěřila dospělému a došlo tak k vyřešení problému za pomoci kompetentních osob. Psycholožka Tomková připomíná, že osoba, které se mladiství s tímto problémem svěří, by měla být chápavá a co nejvíce nápomocná. Podle psycholožky nesmíme zapomínat na to, že dospívající se v té chvíli potýkají s velkým studem a strachem. I v tomto případě je z pohledu rodiče nutné klást důraz na prevenci. „Doporučila bych se zaměřit na dostatečně včasné vzdělávání a prevenci, aby v případě, až mladí lidé začnou zkoumat svou sexualitu, a to i v online prostoru, věděli, jaká jsou rizika a čeho se vyvarovat,“ dodává Tomková.