Vodafone logo pro tisk nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Přejít k nám

Kontakt

7. února 2022

Mobilní aplikace ke sledování zdraví a cvičení používá většina českých dětí

Více než polovina dětí ve věku 11 až 16 let používá alespoň několikrát do měsíce mobilní aplikaci zaměřenou na zdraví a cvičení. Měří tak například počet kroků za den nebo různé sportovní aktivity. Aplikace využívají častěji dívky než chlapci, ukazují čerstvě zveřejněná data vědců výzkumného týmu IRTIS Masarykovy univerzity v Brně.

Mezinárodní Den bezpečnějšího internetu (Safer Internet Day) letos připadá na 8. února a při této příležitosti zveřejnil tým vědců pracoviště IRTIS (Interdisciplinární výzkum internetu a společnosti) brněnské Masarykovy univerzity nový český výzkum. Z něj vyplývá, že více než polovina dětí (58 %) ve věku 11 až 16 let používá alespoň několikrát do měsíce nějakou mobilní aplikaci zaměřenou na zdraví a pohyb. 

Aplikace využívají častěji dívky než chlapci, konkrétně 62 % oproti 55 %. Šetření pro výzkumný tým provedla společnost STEM/MARK, zapojilo se 2500 adolescentů. S nimi vyplňovali dotazníky i rodiče.

Měří sportovní aktivity, ale i spálené kalorie

Děti nejčastěji používají aplikace, které měří počet kroků. Takovou aplikaci má téměř polovina z nich. Zhruba třetina dětí pomocí aplikací monitoruje svoje sportovní aktivity (39 % dívek a 32 % chlapců) nebo zdravotní stav (33 % a 29 %). Méně využívané jsou aplikace monitorující spálené kalorie, podíl u dívek dělá přesto téměř čtvrtinu (23 % dívek a 18 % chlapců).

Pokud jde o jednotlivé typy funkcí, které aplikace nabízejí, časté je u dětí monitorování sportovního výkonu nebo zdravotního stavu (například srdeční tep), které využívá 30 % dívek a 25 % chlapců. Dívky využívají podobně často také návody (30 % oproti 19 % chlapců). 

„Dětí jsme se ptali, jestli používají aplikace, které slouží ke sledování zdraví a cvičení. Aplikace mohou mít na mobilu, v tabletu nebo třeba v chytrých hodinkách. Pozitivně nás překvapilo, že s těmito aplikacemi pracuje více než polovina českých dospívajících. Výzkumy ukazují, že dlouhodobé používání takových aplikací má většinou dobrý vliv na zdraví, obzvláště na pohybovou aktivitu,“ říká profesor David Šmahel, vedoucí týmu IRTIS.

„Mobilní aplikace zaměřené na sledování zdraví a cvičení mohou být právě v případě dospívajících velice efektivní. Dobře se totiž potkávají se zájmem mladých lidí o moderní technologie a zároveň naplňují jejich potřebu srovnávání se a sdílení s vrstevníky. Pro adolescenty může být navíc snazší přijímat rady a doporučení touto cestou než přímo od dospělých,“ dodává Adéla Lokajová, autorka výzkumné zprávy.