Vodafone logo pro tisk nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Přejít k nám

Kontakt

18. června 2021

České děti a závislost na internetu?

Slovní spojení „závislost dětí na internetu“ může generaci dnešních rodičů znít jako sci-fi . Pro dnešní mládež, která je internetem obklopena již od raného dětství, je to ale velmi reálný problém.

Závislost na internetu vzniká jako každá jiná závislost, tedy z častého užívání něčeho, co v nás vzbuzuje příjemné pocity. Prostředí internetu do této definice zapadá velmi přesně. V jeho více či méně anonymním prostředí padají omezení reálného světa a děti v něm mohou zažívat pocity, které jim v obyčejném životě zůstanou dlouho (a možná navždy) nedostupné. Čtrnáctiletý školák může vystupovat coby protřelý světák. Nesmělá dívčina jako sebevědomá lamačka srdcí. Mají zde spoustu přátel, svobodu, jsou tu bez dozoru rodičů a celý tento svět je přístupný pouhým kliknutím myši. Není proto divu, že se při průzkumu serveru e-bezpeci.cz 43 dotazovaných žáků ze 100 na jedné olomoucké základce svěřilo, že se ve virtuálním prostředí cítí lépe než v reálném světě.

Internet je víc než kamarádi 

„Virtuální svět je zábavnější,“ uvedl jeden ze školáků. Samotná obliba není jediný problém. Řada dětí není schopna korigovat množství času, které v něm tráví. S tímto se bohužel pedagogové, výchovní poradci i rodiče setkávají čím dál tím častěji. Řada dětí má kvůli internetu problémy s plněním svých školních povinností. Někteří z žáků jsou ochotni se vzdát svých kamarádů a koníčků jen proto, aby mohli být častěji on-line.

Dejte jim alternativu

Rozhodně by byla chyba internet před dětmi zatracovat či ho zakazovat, takový postup by měl pouze opačný efekt. Výzkumy adiktologů ukázaly, že nevzniká závislost na internetu obecně, ale spíše na konkrétních serverech – zejména na sociálních sítích a aplikacích umožňujících obousměrnou komunikaci. Pokud budeme schopni nabídnout dětem dostatečně atraktivní alternativu v reálném světě a zároveň jim ukázat, v čem je dobré internet využívat a v jaké míře, můžeme předejít řadě problémů, které by jinak ze závislosti na internetu mohly vyplynout.

Netolismus

Termínem netolismus označujeme závislost (závislostní chování (behaviorální závislost) či závislost na procesu) na tzv. virtuálních drogách. Mezi ně patří zejména počítačové hry, sociální sítě, internetové služby (různé formy chatu), virální videa, televize aj. (zdroj: https://www.netolismus.cz/)