WANTED: UKRADENÝ MOBIL

09. září 2004

Znáte to. Jedete v tramvaji a při vystoupení zjistíte, že vám někdo ukradl z kapsy mobilní telefon. Krádeží s obdobným scénářem každým rokem přibývá a mobilní telefon se stal za tu dobu nejen v bazarech oblíbeným prodejním artiklem. Oskar se proto rozhodl pomáhat v boji proti podobným lapkům a připojil se k registru kradených mobilních telefonů, který vede internetový server Mobil.cz na adrese http://mobil.idnes.cz/blacklist. Zákazníci, kterým byl zcizen mobilní telefon, zakoupený u Oskara, mají možnost zanést kradený telefon do uvedené databáze.

„Prostřednictvím registrace kradených telefonů chceme přispět v boji proti prodeji odcizených telefonů,“ říká Petr Šindler, tiskový mluvčí Oskara. „Nabízíme zákazníkům zároveň snadný způsob, jak před koupí mobilního telefonu v bazaru, zastavárně nebo na inzerát snadno ověřit jeho původ,“ dodává.

Od října roku 2001, kdy byla databáze spuštěna, se na serveru Mobil.cz zaregistrovalo téměř deset tisíc odcizených mobilních telefonů. „Doufáme, že databázi kradených mobilů bude využívat co nejvíce prodejců a že i zákazníci budou vyžadovat potvrzení, že zakoupený mobil není ukradený. Velkou výhodou je i to, že databáze kradených telefonů je k disposici i na wapu na adrese wap.mobil.cz. To umožňuje velmi rychlé vyhledávání údajů,“ říká Dita Eckhardtová, šéfredaktorka internetového serveru Mobil.cz.

Registrace kradeného telefonu do databáze se provádí prostřednictvím identifikačního čísla mobilního telefonu (IMEI). Identifikační číslo najdou zákazníci na krabici od telefonu, na záručním listě nebo přímo v mobilním telefonu – na štítku nalepeném pod baterií telefonu nebo vyvoláním z paměti zadáním kódu *#06#. Pro zanesení IMEI do databáze kradených telefonů musí zákazník zaslat vyplněný formulář, trestní oznámení a případně přiložit i doklad o koupi mobilního telefonu. Evidenci odcizeného telefonu Oskara provede do 24 hodin od obdržení písemné žádosti.