Vodafone nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

OSKAR MÁ ZAJIŠTĚNO DLOUHODOBÉ FINANCOVÁNÍ

10. srpna 2000

Český Mobil a.s. oznámil, že podepsal úvěrovou smlouvu na syndikovanou půjčku ve výši 316 911 652,12 EURO a 5 867 300 714, 29 Kč (úhrnem představující přibližně 450 000 000 USD). Uvedené financování, které je řízeno, aranžováno a syndikovano bankami Chase Manhattan plc a CIBC World Markets plc spolu s Československou obchodní bankou a.s. (ČSOB), bylo úspěšně syndikováno skupině 11 mezinárodních bank a institucí, jednajících jako aranžéři a spoluaranžéři. Kromě Chase Manhattan, CIBC World Markets a ČSOB jsou jimi ABN Amro Bank N.V, Deutsche Bank AG, Bayerische Landesbank Girozentrale, Bank Austria Aktiengesellschaft, Bank Austria Creditanstalt Czech Republic a.s., Raffeisen Zentralbank Osterreich Aktiengesellschaft, Raffeisenbank a.s., Kreditanstalt für Wiederaufbau, Nordic Investment Bank, Export Development Corporation of Canada a Česká spořitelna a.s.

Po získání licence na provozování mobilní sítě GSM 1800 v říjnu roku 1999 se Český Mobil a.s. stal třetím mobilním operátorem v České republice. Komerční provoz byl zahájen 1. března 2000 pod obchodním jménem Oskar. K 2. srpnu 2000 bylo v síti Oskar, nabízející pokrytí 83% obyvatelstva a 99% hlavních silničních a dálničních tahů v České republice, aktivováno 100 000 uživatelů.

Hlavním akcionářem Českého Mobilu je kanadská firma Telesystem International Wireless (TIW). TIW je dynamicky se rozvíjející globální operátor mobilních telekomunikačních sítí s více než 2,9 miliony zákazníků po celém světě. Akcie TIW jsou na seznamu torontské burzy vedeny pod znakem "TIW" a na burze Nasdaq pod znakem "TIWI".

TIW buduje panevropskou specializovanou digitální mobilní radiotelekomunikační síť (ESMR) prostřednictvím své dceřinné společnosti Dolphin Telecom. Společnost Dolphin nabízí analogové služby SMR ve Velké Británii, Francii, Německu, Belgii, Španělsku a Portugalsku. Ve Velké Británii nabízí rovněž služby ESMR.

TIW je rovněž strategickým partnerem páté největší brazilské telekomunikační skupiny působící ve čtyřech regionech. V rámci svých aktivit ve střední a východní Evropě je společnost TIW předním poskytovatelem mobilních služeb v Rumunsku a po obdržení licence v říjnu roku 1999 začala provozovat mobilní síť GSM 900/1800 i v České republice.