Lidé na výzvu Vodafonu za měsíc nasbírali přes 85 tisíc klíčů

08. prosince 2009

V době od 30. října do 30. listopadu přinesli lidé z celé České republiky do Vodafonu celkem 85 741 klíčů a vytvořili tak největší veřejnou sbírku klíčů na světě. Z nashromážděných klíčů vznikne šestimetrová plastika, kterou vytvoří umělec Jiří David. Plastika bude umístěna na zatím neznámém místě ve veřejném prostoru.

Z nashromážděných klíčů vznikne šestimetrová plastika, kterou vytvoří umělec Jiří David. Plastika bude umístěna na zatím neznámém místě ve veřejném prostoru. Od začátku prosince mohou lidé na internetové adrese www.klicovasocha.cz sledovat nejen vznik „klíčové sochy“, ale i zasílat přání a návrhy na umístění sochy nebo diskutovat nad její podobou.

Dosud se sešla více než stovka různorodých tipů na umístění sochy. Lidé zatím navrhují rovnoměrně velká i malá města z celé České republiky. Došlé návrhy Jiří David vyhodnotí a vybere ty, které ho nejvíce zaujmou. Objekt bude poté věnován obci či městu, kde veřejnost a zastupitelé o sochu projeví největší zájem. Finální umístění sochy pak bude záležet na konkrétních jednáních s představiteli příslušných obecních samospráv.

Vedle široké veřejnosti se do sbírky zapojili i zaměstnanci Vodafonu, kteří přispěli téměř 22 000 klíči, a společnost ASSA ABLOY Czech & Slovakia, která vlastní obchodní značku FAB. Ta do sbírky věnovala 20 000 klíčů.