Vodafone nav-check nav-user nav-search nav-basket nav-arrow nav-close nav-hamburger loading onenet vodafone-box

Elektronické pokladny a mobilní platební terminály nové generace

27. května 2015

Díky moderním technologiím mohou přijímat bezkontaktní platby už i drobní živnostníci . Společnosti Česká spořitelna, MasterCard, Vodafone a Wincor Nixdorf představují komplexní mobilní platformy, které umožní živnostníkům přijímat bezkontaktní platby a vystavovat elektronické účtenky. Řešení nové generace jsou zároveň připravena na plánovaný zákon o evidenci elektronických tržeb a umožní živnostníkům online odesílání informací o tržbách Finanční správě. Zákon nařizující uchovávání informací o tržbách a jejich zasílání Finanční správě, který se podle aktuálních odhadů dotkne přibližně 500 až 600 tisíc subjektů, by mohl začít platit příští rok.

Zákon o elektronické evidenci tržeb ale není jediným důvodem, proč by si obchodníci měli tato řešení pořizovat. Počet bankovních karet se neustále zvyšuje – v České republice je aktuálně více než 11 milionů platebních karet a lidé jimi jen v loňském roce v ČR zaplatili 326,4 miliardy Kč. Jednou českou platební kartou tak bylo v roce 2014 u domácích obchodníků zaplaceno v průměru 29 594 Kč. Chuť lidí platit kartou neustále roste a s nástupem bezkontaktních plateb také výrazně klesá částka, kterou jsou lidé ochotni kartou zaplatit. Podle posledního průzkumu MasterCard MasterIndex přijde více než třetině lidí obvyklé platit kartou částku nižší než 50 Kč a 72 % těch, kteří pravidelně kartou platí, upřednostňují bezkontaktní platby. Moderní nástroje pro přijímání karet se tak stávají nutností.

Česká spořitelna, MasterCard, Vodafone a Wincor Nixdorf proto reagují na zvyšující se poptávku po možnosti platit za produkty a služby bezkontaktní platební kartou i u drobných živnostníků a obchodníků, a to včetně takových lokalit, jako jsou farmářské trhy, stánky s občerstvením nebo malé vesnické obchody. Společnosti proto představují Vodafone ePokladnu, mPOS a Albert – efektivní nástroje vhodné pro různé druhy živností.

Vodafone ePokladna

Pokud má podnikatel už dnes chytrý telefon či tablet, nepotřebuje žádné další zařízení – jednoduše si na stávající zařízení nainstaluje aplikaci a používá ji k elektronické evidenci tržeb. Toto základní řešení je ideální pro obchodníky v terénu, např. prodejce na trzích.

Aplikaci lze také spojit s mobilním platebním terminálem (tzv. mPOS) a přijímat kromě hotovosti i platební karty. K zařízení lze napojit kapesní tiskárnu s bateriovým napájením, které umožní rychlý a finančně nenáročný tisk účtenek. Za technologickým vývojem ePokladny stojí společnost Wincor Nixdorf. Cena tohoto řešení se bude pohybovat v řádu nižších sto korun měsíčně.

Mobilní platební terminál České spořitelny (mPOS)

Platební terminál, který komunikuje prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu nebo tabletu, funguje jako jednoduchý pokladní systém. Obchodníci mohou přijímat platby kontaktními i bezkontaktními kartami, ale i NFC telefony, stickery, apod.  Je vhodný pro drobné živnostníky – tam, kde je nutná mobilita, rychlost, jednoduché řešení a komfort ovládání.

Pro podporu mPOS terminálů v České republice spustila banka a společnost Wincor Nixdorf portál www.MobilniTerminal.cz, kde je možné zařízení také online objednat.

Cena za zařízení, které se stává majetkem obchodníka, je v řádu nižších tisíců korun. Poplatek za autorizaci a zpracování transakcí pak záleží na využití mPOSu (průměrná výše transakce a jejich počet).

Zařízení Albert

Interaktivní multifunkční zařízení od společnosti Wincor Nixdorf je vhodné pro restaurace a větší kamenné prodejny. Cena základní konfigurace činí 28 000 Kč bez DPH. V plné verzi je možné zařízení pořídit do 34 000 Kč bez DPH. Albert se bude prodávat jako samostatné zařízení, a to kvůli možnosti dalších integrovaných funkcí, jako je bezpečný multifunkční terminál pro akceptaci platebních karet. Při využití služeb dalších obchodních partnerů je možné cenu snížit až na polovinu.

O České spořitelně

Česká spořitelna je největší bankou v České republice. Její služby využívá více než 5 milionů klientů: občané, malé a střední firmy, obce a města, financuje také velké korporace a poskytuje služby v oblasti finančních trhů. Od roku 2000 je Česká spořitelna členem Erste Group a pod touto značkou obsluhuje bonitní a korporátní klienty. Disponuje nejširší sítí poboček a bankomatů v České republice. Důležitou roli hraje také na poli inovací: byla například první bankou na českém trhu, která začala masivně vydávat bezkontaktní karty a vytvářet síť pro jejich využití. Další zajímavé informace o České spořitelně zde.

O společnosti MasterCard

MasterCard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je jednička v inteligentních, pohodlných a bezpečných platbách. Provozujeme nejrychlejší síť pro zpracování plateb, která propojuje spotřebitele, finanční instituce, obchodníky, vlády a podniky ve více než 210 zemích a teritoriích celého světa. Produkty a řešení společnosti MasterCard ještě více usnadňují, zabezpečují a zefektivňují každodenní obchodní činnosti – například nakupování, cestování, podnikání a hospodaření s financemi. Sledujte nás na Twitteru @MasterCardNews, připojte se k diskusi na CashlessPioneers Blog a přihlaste se k odběru nejnovějších zpráv v Engagement Bureau.

O www.MobilniTerminal.cz

Portál MobilniTerminal.cz vznikl jako společný projekt České spořitelny a společnosti Wincor Nixdorf. Portál je plně dedikovaný pro distribuci mPOS zařízení v České republice. Dále disponuje vlastní logistikou, zákaznickou podporou, call centrem a moderními technologiemi. Portál je kapacitně vybaven pro odbavení a správu tisíců mPOS zařízení v České republice.

O Vodafone Czech Republic

Mobilní operátor Vodafone Czech Republic je od roku 2005 součástí jedné z největších telekomunikačních skupin na světě Vodafone Group. V České republice poskytuje služby více než třem milionům zákazníků. Od roku 2007 přináší Vodafone komplexní telekomunikační služby pro firemní zákazníky prostřednictvím řešení Vodafone OneNet a nyní provozuje více než milion firemních SIM karet. V roce 2012 byl Vodafone prvním operátorem na českém trhu, který začal účtovat hovory po sekundách. O rok později Vodafone představil Turbo Internet a začal rychlým mobilním internetem pokrývat venkov a menší města. V současnosti nabízí nejrychlejší a nejrozšířenější síť mobilního internetu na tuzemském trhu. Aktuálně se Vodafone soustředí na rozšiřování LTE do všech koutů České republiky. V souladu se svými CSR aktivitami se Vodafone začátkem roku 2015 přestěhoval do nové, ekologické centrály ve Stodůlkách. Jeho Nadace Vodafone již rozdělila více než 160 milionů korun a letos nově vyhlašuje cenu Rafael pro neziskové organizace, které příkladně využívají IT ke zlepšení kvality života handicapovaných. Více informaci na www.vodafone.cz

O Wincor Nixdorf

Společnost Wincor Nixdorf, s.r.o. zaujímá přední postavení mezi výrobci a dodavateli informačních systémů pro oblast bankovnictví a maloobchodu (Retailu). Hlavní činností společnosti jsou návrhy a prodeje komplexních hardwarových a softwarových řešení včetně servisu a poradenských služeb. Více informací na: